Profil
Nama : Tony Tony Choper
Gelaran : Penggemar gula-gula kapas
Umur : 15
Jantina : Lelaki
Spesies : Rusa Kutub
Tarikh lahir : 24 disember
Pekerjaan : Lanun (Kumpulan Lanun Topi Jerami, Doktor)
Saudara mara terkenal : Dr Hirluk (bapa angkat)
Ganjaran : 50 Beli 


Buah Syaitan
Nama : Hito Hito no Mi
Jenis : Zoan
Kuasa : Menukar bentuk kepada manusia serta mendapat 
                kecerdasan manusia.


Tony Tony Chopper merupakan watak rekaan dalam manga dan anime One Piece. Dia merupakan ahli kelima dan doktor Kumpulan Lanun Topi Jerami.

Tony Tony Chopper merupakan ahli yang pertama dari kalangan haiwan yang dijemput menyertai Luffy setelah mereka menjejakkan kaki ke laut Grand Line. Chopper berasal dari spesis rusa kutub tetapi memiliki kelainan kerana lahir dengan hidung berwarna biru. Dia memakai seluar pendek dengan topi merah dan seringkali menggalas beg sandang yang diisi dengan buku perubatan, kelengkapan kecemasan dah ubat ubatan.

Chopper berasal dari kerajaan Drum di sebuah pulau yang dituruni salji sepanjang masa. Warna hidungnya yang berlainan menyebabkan dia dipulaukan oleh kumpulan rusa sejenisnya. Setelah memakan buah syaitan jenis manusia, dia mula memiliki ciri-ciri manusia, berjalan dengan 2 kaki dan bertutur bahasa manusia, namun perubahannya tidak lengkap sepenuh. 

Walaupun tanduknya telah hilang, dia masih lagi dilitupi bulu rusa dan hidung birunya masih kekal kelihatan menjadikan rupanya ganjil dan disalah anggap makhluk raksasa yang menakutan walaupun hakikatnya dia sangat peramah. Dia seringkali menjadi buruan manusia yang takutkan rupanya.

Chopper melalui kisah silam yang agak menyayat hati, setelah disisihkan dari kaum sejenisnya, dia mula menghampiri kelompok manusia dengan penampilan manusianya yang tidak sempurna, akibatnya dia telah diburu oleh mereka, dalam pelarian dia telah mengalami kecederaan yang serius daripadan kesan tembakan, semenjak itu dia mula tidak mempercayai sesiapa.


JANGAN SHY-SHY CAT UNTUK MENGOMEN (^_^)v

Comments
0 Comments


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
;