23 March 2012

Bulan 8 Di Sandakan


Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera

Nak buat entri tentang lagu Bulan 8 Di Sandakan...Siapa tahu lagu nie..?? hehe..mesti ada yang tahu lagu nie kan ? Mungkin juga ada yang tak tahu dan tak pernah dengar lagu nie..pada yang tahu lagu nie mesti korang teringat nostalgia lama..hehe... 
BULAN 8 DI SANDAKAN 
Kalau nak dengar lagu nie, tekan pause dulu lagu blog ni

Lirik Lagu

Kisah mula dulu kala bila hati jatuh cinta
Ku terkenang raut wajah bila pejam mata
Tawa jiwa ubat luka ingat dikau yang di sana
Lagu ini khasku gubah untuk mu oh sayang

Oooo...Hatiku mulai bosan
Rinduku padamu bulan kemudiannya ku datang
Oooo...Ku sangka engkau riang
Rupanya halauku pulang bulan lapan di sandakan

Kisah mula dulu kala bila hati jatuh cinta
Rasa indah dalam jiwa dan bilaku pejam mata
Rasa rindu tak terkira fikiran ku mahu gila
Pabila bulan purnama

Lagu ini khas ku gubah bukan malukan siapa
Tapi indah dalam jiwa  bila kenang kisah lama
Satu cara yang ku buat cipta lagu untukmu ..
oh sayang

Dengarlah....Oh sayangku
Aku cinta padamu cinta ku hanya satu 
Kau pun tahu kini sekarang aku jangan terus cemburu 
Jeleknyalah rupa mu siapa mahu..

Bulan lapan di sandakan
Bulan lapan di sandakan


Berikut adalah serba sedikit mengenai band Gerodok : 

Band Gerodok adalah Genre Punk yang berasal Dari Lahad Datu. Lagu "Bulan 8 Di Sandakan" merupakan ssalah satu lagu yang amat popular suatu ketika dulu dan lagu ini adalah hasil lirik dan lagu di tulis oleh saudara Pyan ( Gerodok ).

Line Up bagi kumpulan ini ialah :
Guitarist - P-yan
Bass - Mamat
Drumer - T-yam
Vokalis - P-e

Pada tahun 1995 Battle of the Band di sinilah band gerodok memperkenalkan kepada masyarakat luar dan telah menubuhkan band "Celebrity Punk" ( sebelum guna gerodok ) .Persambahkan irama muzik baru ditelinga mereka yang lain, Beberapa lagu Cover dari band local The Pilgrims, Carburetor Dung, Subculture dan The Bollock. 

Memang pada waktu itu banyak band-band rock di Lahad Datu yang ingin merebut Juara battle of the band setiap tahun, tapi itu hanya untuk kepuasan sendiri dan pada kawan-kawan yang lain. Dari situ Band gerodok terus bersama memainkan lagu punk setiap kali anjuran Battle of the band. 

Di pertengahan tahun 1996 line-up band gerodok berundur diri, Yusly dan Taib membawa diri ke Kuala Lumpur kepincangan band ini ketara sekali terutama di dalam Drummer dan kekosongan itu Joey selaku drummer band yang baru. 

Pada waktu itu band ini mula menukar nama band sekali lagi dan menukar kepada nama band "Grow Dog" satu nama yang memberi pembaruan dan cuba menghasilkan lagu sendiri. Band gerodok yang baru 4 jejaka tampan, tapi tidaklah sehebat nama yang selalu di sebut "Gerodok" oleh kawan-kawan yang lain, dari situ mereka mula tukarkan kepada "GERODOK".



JANGAN SHY-SHY CAT UNTUK MENGOMEN (^_^)v

Comments
0 Comments

0 Pengomen Terbaik:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda DI Sini







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
;